Son Ramazan Duamız

İmam Şâtıbî’nin (ö. 790/1388) el-Muvafakât’ında genişçe izah ettiği üzere: Allah’ın, kendisine her ne lutfetmiş ise, onun zıllî planda bir benzerini veya cüz’ünü ümmetine de bağışladığı Hz. Muhammed Mustafa aleyhi ekmelü’t-tehâyâ Efendimiz, en büyük hayra, peygamberliğe 610 yılı Ramazan ayında bir Kadir gecesi mazhar olmuş, ümmet-i Muhammed için de Kadir gecesi ve içinde bulunan Ramazan ayı,…

Read more

Hakkı Üstün Tutmak

Hak kelimesi, mânâsını Allah’ın “Hak” isminden alarak her şeyde tecelli eder. Hak tecellisi tüm varlığı sardığında her şey var olmaya ve hayat bulmaya hak kazanır.   Allah mutlak Hak’tır ve O’ndan gelen her şey de haktır. Mutlak gerçeğin ve doğrunun sahibi olarak O’nun emrettiği, istediği ve buyurduğu şey de haktır ve O’nun hakkıdır. O halde…

Read more

İslam Coğrafyası ve Kurban

Kurban Allah’ın bir emri olarak Kevser sûresinde namazla birlikte yer alıyor. Bu iki emrin yan yana aynı cümlede olması bize gösteriyor ki her iki ibadet Allah’a yakınlaşmak için en güzel vesiledir. Kurban bir yönüyle kes dediğini kesmek yani hem fiilî olarak, hem kalbî olarak malı kesmektir. Çünkü insan, yapısı itibariyle mala düşkün olduğundan onu Allah…

Read more

Aşk..!

Bizi bekleyin. Seferdeyiz. Sabredin. Size söyleyeceğiz. “Aşk” demiştik. Başka bir sevdâ değildi bu. Vedûd diyarının sesi idi aşk. Aşk idi “levlâk” Sahibi’ne kavuşan.. Aşk idi Hz.Adem’e (a.s) maya olan.. Aşk idi “Benî Adem”e nur olan, huzur olan… Mâdem “Kâbemsin” demişti aşkın küçüğü Aşk’ın Ekber’ine.. Aşk idi sarhoş serserileri ayıltan. Aşk idi Allah’ı (c.c) anlatan. Aşk…

Read more

NAAT

Kapındayım Bilirim iki kere çaldım bu son hakkım   Ateş üstünde etten bir çömlekte Pişmek bilmez bir avuç kırıntıyım Ab-ı hayat dökülürken parmaklarından Sina’ya mı özenir de kuruyup çatlar sadrım Aldığını ziyan eden dibi delik bir kabım Güğümlerle gülsuyu dökülse Belki bozulmaz intizamım Ama senden bir “ah” yıkar Çözülür anında intisabım Küsme ey ayın on…

Read more

YÂ NEBİ

Ey Himâyet Şahi! Ey İnâyet Padişahı!  Ey Marifet Sultanı! Ey Kıyâset Komutanı!  Ey Devlet! Ey Himmet!  Ey Şark! Ey Garb!  Ey Şems! Ey Ems!  Ey Zaman! Ey Hemân!  Ey İstikbal! Ey cennet!  Ey Ezel! Ey Ebed!  Ey Zuhur! Ey Huzur!  Ey Şefaat! Ey Aşk!  Ey Allah’ın (CC) Esma Tecelliyâtı   Ya Nebi… ……. …….  Medet Ey Nebi…  Mihr-i Cemaline müştâk aşıklar, subaylar, askerler gazellerle, kasidelerle…

Read more

İMAN/ TEVHİD/ TESLİM /TEVEKKÜL

“Endişe, kaygı, korku insanî bir özellik ve fıtratın gereğidir. İfratı da tefriti de dengeyi bozar.. “Onlar iman etmiyorlar diye  neredeyse kendini helak edeceksin” (Şuara suresi 3) ayeti Hz. Peygamberin beldesindeki insanların, bazı akrabalarının, tanıdıklarının, kimi arkadaşlarının onca çaba, uğraş, dualarına rağmen iman etmemesi neticesinde kendini helak etme derecesine düştüğünü gösteriyor. Aynı tür kaygıları diğer peygamberlerde…

Read more

AHLAKÇA EN GÜZEL İNSAN OLAN EFENDİMİZ’İN (s.a.v.) VELADETİ

Nitekim Cenab-ı Hak, bir ayette mealen şöyle buyurmaktadır: “Hiç şüphesiz sen pek yüksek bir ahlâk üzeresin!” (Kalem, 68-4) Hz. Muhammed (asm) son semavi din olan ve hükmü kıyamete kadar geçerli olacak İslam dinini getirdiği ve bundan sonra da herhangi bir din ve şeriat gelmeyeceği için , o da peygamberlerin sonuncusu olmuştur. Ondan sonra resul ve…

Read more

RAMAZAN UFKU

Ramazan… Ötelerden gelen bir esinti.. çehrelerimiz ve gönüllerimize incecikten bir bûse ile müferreh bir hâl kazandıran rahmet denizi… Ramazan… Nûrefşân çehresi gibi gecelerimizi gündüz misâli aydınlatmayı murâd ediyor. Öyle ki paslaşan gönüllerimizi pastan ırak bir hâl, nefsanileşen ruh û cânımıza da gem vurarak melekî bir hüviyet kazandırmayı canhıraşâne arzu ediyor.. Böylelikle insan idrâki nisbetinde maddî…

Read more

RAMAZAN RAHMETTİR

Ramazan, ruhun ve bedenin arınma ayıdır. Zira Allah-u Teâlâ kullarını oruçla günahtan alıkoymak istemektedir. Şöyle ki : “ Ey Mü’minler, sizden öncekilere olduğu gibi, size de günahlardan korunasınız diye, oruç tutmak size farz kılınmıştır.” (Bakara, 183) Rahmetin sağanak sağanak yağdığı bu ayın manevi değerinin yüksek boyutları saymakla bitmez. Başta bu ayı en bereketli kılan özelliği,…

Read more

ZİLZAL SURESİ VE OKUNACAK MESAJ

Zelzele, Celalî  tecellilerin bir numunesi olarak okunması gereken kevnî bir ayettir. Aynı zamanda bir yönüyle dünyevi, bir yönüyle ahirete bakan boyutuyla çok önemli habercidir. Zira Rabbin ona vahyedecek. “O gün yer, Rabbin ona vahyetmesiyle haberlerini anlatacaktır. ” (Zilzal  4-5) Yakın zamanda yaşadığımız deprem hadisesi bizi öyle sarstı ki zihinler ve kalpler dahi o ölçekte sarsıldı.…

Read more

YÂ RAB AŞKIN OLAYIM!

Bu sabah ellerimi göğe kaldırırken gözlerimi yere ağdırdım. O lahzadaki ishâbımı nasıl söyleyecektim ki? Iyâzen billah neler söyledim bilemiyorum. Hârut sahibi değilim ki Bâbil’deki kuyuda kıyametimi bekleyeyim. Feresim, sidrem ferec bahşeder mi? Harab dergâhım mi‘raca erer mi ki ? Sözlerimde bedâhet olmasa bile, senin gönlünde keramet olsun. Ateşgâhımdaki sükûtu geçer mi ki? Gönlümdeki rezalet olsa…

Read more

Zaman Saati Çaldığı An: Kıyamet Depremi

[ Kur’an, kıyamete “saatin zelzelesi (depremi)” diyor. Demek kâinatta kıyamete kurulmuş bir zaman saati var; çaldığında sarsıntısıyla en büyük deprem yaşanacak ve kıyamet kopacak! Kâinatta “Zaman Saati Çaldığı An” neler olacak, Kur’an ve Hadislerden hareketle kaleme almaya çalışmıştım. Kıyamet depremiyle ilgili yıllarca içimde biriken sıkışmış duygu-düşüncelerim, volkan gibi patlamış ve bana adeta o depremi yeniden…

Read more

İçteki Kor Ateş

“İçine düştüğü hatanın pişmanlığı ile kıvranan bir insan, diliyle tevbe etmese de af olunur…” Yüreğimize güller deren Nebi’nin sözleri. O (Aleyhisselatu Vesselâm) heva ve hevesinden konuşmaz ya.. Ne der ise kabulüydü. Lâkin pek uzak düşmüştü O’nu yaşamaktan.. Ömrü beyhude revân oldu yollara; revân oldu olmasına da, baktı ömrünün son müntehasına ‘kârımdır! dedi miras! kalan günahlar…

Read more
snowy mountain

Hekimoğlu İsmail’in Aziz Ruhlarına İthafen

Asıl adı Ömer Okçu olmakla birlikte, “Hekimoğlu İsmail” adıyla tanınan “Minyeli Abdullah”ın yazarı, merhum ağabeyimiz, Hekimoğlu İsmail’in kaleme aldığı “Minyeli Abdullah” romanı çok okunan ve bilinen eserler arasında yer aldı. Kitapta anlatılan hadiseler güya Mısır’da geçiyor gibiydi, ama okuyan herkes benzer hadiselerin ülkemizde yaşandığına şahitti. Kitabın ilgi görmesinin bir sebebide belki buydu. Ömer Okçu Ağabey…

Read more
crescent moon on a pink sky

Hasedin Uykusu Hafiftir / Mücahit Güler

Haset kelimesi, başkasının sahip olduğu maddî veya mânevî imkânların kendisine geçmesini veya kıskanılan kişinin bu imkânlardan mahrum kalması yönündeki istek ve niyeti ifade eder. Haset öncelikle bir duygu ve temenniyle ortaya çıkar, bazen fiile dönüşür, bazen de dönüşmez. Hasedin yoğunluk durumu fiile dönüşüp dönüşmemesinde etkilidir. İnsanın, şahsın kendisine veya şahıstaki bir nimete haset etmesinin temelinde…

Read more

“Bismillah Her Hayrın Başıdır”

Bir hadiste şöyle denmiştir: “Başı besmele olan dua reddolunmaz.” Üstad Bediüzzaman “Sözler” kitabında 1. Söz’de ; “Bismillâh her hayrın başıdır. Biz dahi başta ona başlarız. Bil, ey nefsim, şu mübarek kelime, İslâm nişanı olduğu gibi, bütün mevcudâtın lisan-ı hâl ile vird-i zebânıdır. Bismillâh ne büyük, tükenmez bir kuvvet, ne çok, bitmez bir bereket olduğunu anlamak istersen, şu temsîlî hikâyeciğe bak, dinle.” diye başlar ve…

Read more
mountain range under beige sky

Saraydan Çobanlığa Hz. Musa (as)

Peygamberlerin hayatları çok çeşitli imtihanlar, meşakkatli yolculuklar ,zahmetli aşamalarla doludur. Kuran-ı Kerim bu çetin ve zor mücadelelerin bir kısmını bize aktarıyor. Elbette Nebilerin başından geçen bu kıssalar bize yalnızca hikaye olsun diye anlatılmıyor. Fevkalade mühim işaretler veren, bizim için hayati önem taşıyan dersler veriliyor, adeta bizim yaşantımıza ayna tutan birçok yönlü hakikatler ihtiva ediyor.İşte kitabımızda…

Read more

Gelin Kardeşliğimizi Muhafaza Edelim

Kardeşliğin unutulduğu ve kalleşliğin maskelendiği bir zaman diliminden geçiyoruz. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, kimsenin kimseye tahammül etmek istemediği, herkesin birbirini yemek için fırsat aradığı, birbirini kandırmanın “akıllılık” olarak adlandırıllığı bir dönemden geçiyoruz. Konunun absürt tarafı ise, herkesin bu konuda şikayetçi olması ama bununla birlikte kanayan bu yaraya hançer vurmaktan geri durmamamız…. İnsanlık tarihinin kanlı…

Read more
down angle photography of red clouds and blue sky

Kur’an’da Düşünce Yanılgıları

Kur’an’da Düşünce Yanılgıları Mücahit Güler Kur’an düşünce yöntemlerini bize gösterdiği gibi düşünce yanılgılarına da dikkat çekmektedir. Kur’an, zihinsel gelişimini durduran, hakikati anlama çabasına girmeyenlerin zihin dünyalarını bize aktararak neden yanlış yolda olduklarını bize göstermektedir. Kur’an, iman etmemekte ısrar edenlerin kalplerinin körelmesinin, kilitlenmesinin, mühürlenmesinin arka planında yatan “yanlış düşünceleri” bize aktararak bir gerçeğe işaret etmektedir. Kur’an…

Read more
orange and yellow neon lights

Seven Ne Yapmaz..?!

Seven Ne Yapmaz..?! Fatih Sinan Yıldırım Bu akşam gönlümden geçenleri yazacağım. “Seven ne yapmaz ki?!” diye yazacağım. Biliyorum ki yazamayacağım. Haykıramayacağım; “Yusuf gibi düşsem suya/ Atsalar beni kuyuya/ Nice şeref duya duya/ Rabbim Allah diyeceğim!” diye.. Biliyorum… Gözümden akmaz bir damla yaş ki; böyle diyebileyim?!… Cemalini görmek için yananlar gibi yanamasam da; “Baş koymuşum ben…

Read more

Kur’an’da Vefâ

Kur’an’da Vefâ Sema Ceyhan Vefa, sözlükte sözünde durmak, sözünü yerine getirmek, sözünü tutmak, borcu ödemek, dostluk ve sevginin gerektirdiği davranışlarda devamlı olmak manalarına gelir. Müslüman’ın ahlâk güzelliğidir, erdemidir, faziletidir, doğruluğudur, dürüstlüğüdür. Kur’ân’da birçok âyet insan sıfatıyla bizleri, muhatabımız düşmanımız da olsa vefalı olmaya çağırıyor. Müslüman zararına da olsa verdiği sözü tutan, yaptığı sözleşmelere uyan, imza…

Read more

Kuran’da Düşünme Yöntemleri -1

Kuran’da Düşünme Yöntemleri -1 Mücahit GÜLER İnsanı diğer canlılardan ayrı kılan en bariz özelliği akledebiliyor ve düşünebiliyor olmasıdır. İnsan bu özelliği sayesinde kendini, eşyayı ve olayları tanımlayıp analiz edebiliyor. İnsanın bu düşünce özelliği olmasaydı yeryüzünün halifeliği ve yöneticiliği ona verilir miydi? Rabbimiz insanları dünyaya gönderdikten sonra kullarını başıboş bırakmıyor ve insanın en güzel bir hayatı…

Read more

Ahlak-ı İslamiye Üzerine

AHLAK-I İSLAMİYE ÜZERİNE Havva KÜÇÜK KONUR Ahlak su gibi, hava gibi her yere giren, sızan, kendine benzeten, dönüştüren bir yapı. Karakter, huy anlamında da kullanabildiğimiz ahlak, insanın gerek kendi başına kaldığında, gerekse insanların içerisindeyken sergilediği, kendini oluşturan yapıtaşına denir. Ki bu yazıda da karakter anlamındaki ahlaktan bahsedilecektir. Ahlak-ı İslamiye, müslümanlığı üzerinde gösterme, sergileme, yaşatma tavrı.…

Read more

Aldanmak-Aldatılmak

ALDANMAK-ALDATILMAK Yusuf ALPTÜRK “Aldatan bizden değildir.” // Hz. Muhammed (s.a.v) Bazan kin nefret kör öder insanın gözünü. Göremez hiçbir şeyi, ne doğruyu ne eğriyi. Bazan sevgi ve hüsn-üzan kör eder gözünü, Göremez onca yanlışı, kusuru, sû-i niyeti. İnsan aldanma girdabında kaybolur. Aldatmak da yanlıştır, aldanmak da. Sadece aldatmamak değil, aldanmamak da bir hünerdir. Bu sebeple…

Read more