Son Ramazan Duamız

İmam Şâtıbî’nin (ö. 790/1388) el-Muvafakât’ında genişçe izah ettiği üzere: Allah’ın, kendisine her ne lutfetmiş ise, onun zıllî planda bir benzerini veya cüz’ünü ümmetine de bağışladığı Hz. Muhammed Mustafa aleyhi ekmelü’t-tehâyâ Efendimiz, en büyük hayra, peygamberliğe 610 yılı Ramazan ayında bir Kadir gecesi mazhar olmuş, ümmet-i Muhammed için de Kadir gecesi ve içinde bulunan Ramazan ayı,…

Read more

Kur’an-ı Kerim’i Kendi bütünlüğü İçinde Okuma

                 Kur’an bir bütün olarak değil, tedrici metotla nazil olmasına rağmen hedefi yönüyle o başından sonuna kadar bir bütündür. Kaynağı itibariyle de yine onun bütün ayet ve sureleri bir bütünü oluşturmaktadır ki, bazı ayetleri ve sureleri diğerlerinden ayrı tutulamaz. Hepside aynı hedefi göstermektedir.          Yaklaşık yirmiüç sene gibi bir zaman zarfında muhatapların gerek ihtiyaç…

Read more

Olmak veya Görünmek

“Biz üç şeyi kaybettik -ki kaybetmeyenleri çevremde tek-tük görüyorum-: 1.  Güzel yüzlerden iffeti, 2. Güzel sözlerden diyaneti, 3. Dostluklardan sadakati kaybettik.”   Hicrî üçüncü yüzyılın ahvâlinden haber veren Yahya b. Muâz er-Râzî’nin (ö.258/872) hâlen geçerliliğini sürdüren bu sözü, 11 asır önce kendi devrindeki sadakatsiz dostluklardan, diyanetsiz güzel sözlerden ve iffetsiz güzel yüzlerden dert yanmasıyla, kısaca…

Read more

Kur’an’ı Anlayarak ve Düşünerek Okumak

          Malumdur ki Kur’an’ı okumak; onu anlamak demektir. Zira ilâhî kelam, gelişi güzel bir okuma ile okunamaz. Kur’an’ın indiriliş gayesi insanlara bir hidayet ve şifa olmasıdır. İşte bu hedef doğrultusundaki bir okuma işlemi yukarıda da geçtiği gibi bizzat Kur’an’ın işaret ettiği okuma ile örtüşür. Onu okumak, onu anlamak ve rehber edinmektir. Arzu edilen, onu Kur’an’ın…

Read more

Eğitimde Ciddi Bir Sorun: ‘Şiddet’

  Eğitim kişinin ruhi ve bedeni terbiyesini hedefleyip kendi özgüvenini kazandıran ve toplumsal kültüre entegrasyonu sağlayan bir süreçtir. Batıdan doğuya her ülkenin, milletin ve topluluğun kendi değerlerini inşa etme yolunda kullandığı en önemli kaynak eğitimdir, okuldur. İşte bu süreçte ortaya çıkan bariz bir durum da eğitimin bireyin toplumla çatışmayacağı toplumun ana değerleriyle uyumlu bir yaşam…

Read more

Sünnet Mirkâtı

Mirkâtü’s-Sünnet Âyeti’nin Gölgesinde: Peygamber Yolunun Dereceleri (2)   Kur’an-ı Kerim’de Minhâcü’s-Sünnet Âyeti’ni (9/128) müteâkip Mirkâtü’s-Sünnet Âyeti gelir: ﴾ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ ﴿ Meâl-i münîfi şöyledir: “(Ey Rasûl! Sen onlara, onların içinden, kendilerinden bir rasul olarak gönderildin, geldin. Buna rağmen senden ve senin beraberinde…

Read more

Sünnet Minhâcı

 (1) – Hz. Peygamber’in 7 Sıfatı ve Dine Hizmetin 7 Prensibi –   Minhâcü’s-Sünnet Âyeti’nin Gölgesinde: Hz. Peygamber’in Vasıfları ve Peygamber Yolunun Prensipleri ﴾ لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ﴿  “(Ey insanlar ve ey araplar!) Size kendinizden bir rasul/elçi geldi. (O sizdedir ve) sizin herhangi bir zahmete…

Read more

“Amellerin En Sevgilisi”

“Farz ibadetlerinden sonra Allah yanında amellerin en sevgilisi (rızâsına muvâfık olanı), Müslümanın kalbine sevinç koymaktır.” (Hadis-i Şerif) Müminler birbirlerinin kardeşleridir. Hâlık’ı aynı, Kitab’ı aynı, yolu aynıdır samimi müminlerin ve aynı duyguları taşırlar. Aynı yola baş koymuş, aynı kitaba tabi olmuş, aynı hedefe, aynı davaya sahip insanlardır. Aralarında dünyevi sevgiler gibi geçici, beklenti ve çıkarlara dayalı…

Read more

Gaflet Denen Şeyin Ne’liği Üzerine Bir Kelam

Gaflet, insanda Hakk’ı unutup kendi hayatını yaşama şeklinde veya daha çok nefsanî hayatını yaşama şeklinde bir insanî hâl. Nefis zayıfladıkça gaflet perdesi incelir, erir.  Gaflet insanın Hakkı unutup hayallere dalması bir anlamda. Hak olan ve hakikat olan unutulup hayalî bir hayata dalma. Bu durumda insan kolayca aldanır çünkü gaflet halinde olana sınır yoktur. O hayalde…

Read more

RUHÎ BUHRAN’DAN TAHKİKİ İMANA YOLCULUK

Eski Said’in ‘ruhî buhran’la başlayan ve Yeni Said’in tahkiki imanla taçlanan seyr ü sülûk serüveni gösteriyor ki: İnsanı buhrana sokan inkisarlar, onun insaniyet hakikatini kaplamış olan gaflet perdelerini veya duvarlarını da paramparça ediyorlar. En büyük inkisarlar, inkişafların ateşleyeni oluyor. Çünkü karanlığın dibine çakılmak, bir çakmak gibi idrake çakar ve çıkan kıvılcım şuuru ateşler ve kalpte…

Read more

SABAH YAKIN DEĞİL Mİ?

“Sabah yakın değil mi?” cümlesi aslında bir âyet ibaresidir. Ayette geçen manası bir helak emrinin vaktini ifade ediyor, diğer bir mânâ i işârisi ise kıyamet gününü yani haşir sabahını işaret eder. ” Haberin olsun, helak zamanları sabah vaktidir, zaten sabah yakın değil mi? Ne zaman ki, emriniz geldi, o ülkenin altını üstüne getirdik ve üzerlerine…

Read more

KIPIRTILAR

Niyedir bu hüzün, mum ışıklarındaki? Nedendir ağarmayan ufuklar, gecedeki koyu karanlık? Her hadise bir varoluşun sancısını çekiyor, amenna! Ama okuyamamak olayları, yaşanılanları yorumlayamamak, ne yaman çelişki Yâ Rabbi! Bunca çığlığın içinde sağır olan kulaklar… Bu kadar ağır hadiselerin önünden, görmeden geçen gözler. Sessiz bir girdapta kaybolan hüzn-ü elîm. Bu diller, bu yürekler hakkı haykırmalıydı oysa.…

Read more

HASSAS AYARLI GEZEGEN: DÜNYA

“Biz gözümüzü açtıkça, bakışımızı kainatın yüzüne çevirdikçe ilk gözümüze ilişen umumi ve mükemmel bir düzen, kuşatıcı ve hassas bir dengedir. Müşahede ediyoruz ki, her şey ince bir düzen, hassas bir denge ve ölçü içindedir. Biraz daha dikkat edince, devamlı tazelenen bir düzen ve denge sağlama fiili gözümüze çarpıyor. Yani birisi o düzeni kusursuz bir şekilde…

Read more

ÜÇ SEMAVÎ DİNİN KUTSALI KUDÜS KİMİNDİR?

Kudüs; Ortadoğu’da bulunan, dünyanın en eski şehirlerinden biri sayılan, şu anda da Filistin ve İsrail arasında ‘bölünmüş’ bir kenttir. Üç semavi dinin kutsal manevi merkezi konumunda olan, bu yönüyle de Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar için önemli bir dini sembol olarak görülen Kudüs, paylaşılamayan bir yerdir. Hem İsrail hem de Filistin Kudüs’ü kendi başkenti olarak göstermeye çalışsalar da,…

Read more

YUSUF SÛRESİ: BİZE BİZİ ANLATAN BİTİMSİZ BİR HİKÂYE

“Bizi öğrenmekten alıkoyan, bildiğimizi sandığımız şeylerdir.” Claude Bernard Atölye çalışmalarındaki son dersimiz Yusuf sûresinin işârî tefsiri. İşârî tefsir, sûrelerin iç, batınî te’vili aânâda rûhu. Defalarca okuyup geçtiğim, bildiğimi sandığım Yusuf suresinde meğer keşfedilmeyi bekleyen ne çok hazineler varmış. Claude Bernard’ın: “Bizi öğrenmekten alıkoyan, bildiğimizi sandığımız şeylerdir.” sözünü iş bu sebeple başa tutturdum. Aradığımız şey belki…

Read more

ÖLMEDEN ÖNCE ‘ÖLMEK’

Peygamberimiz (asm) “ölmeden önce ölün”  buyuruyor. Ne anlama geliyor ölmeden ölmek? Ölmeden önce ölmek, insanın kusursuz imtihan mekânı olan dünyanın çekici süslerine aldanmayıp, ölümü sürekli hatırında tutarak sonsuz ahiret yaşamı için hazırlanması, bu gerçeklere göre yaşamasıdır. İnsanın ölümle birlikte gerçekleri gördüğünde, yapmadığı için pişmanlık duyacağı her şeyi yaşarken yapmasıdır. Yaptığı için ahirette pişmanlık duyacağı şeyleri de…

Read more

Yenilikler

Yeni adımlar atmalı insan. Yeni şeyler söylemeli lisanı. Kendini yenilemeli, kendini dinlemeli. Sessizliğin, sükûnetin ve huzurun tadına bakmalı bazen. Ufkunu genişletirken ruhunu dinlendirmeli. Kendini yenilerken ruhunu harap etmemeli. Hayat yolculuğumuz çok erken başlar bazen. Daha kendimizi tanımadan, hayatı, insanları tanımaya başlarız. Ruhumuzun labirentlerinde kendimizi kovalarken, içinde bulunduğumuz hayat merdivenlerinde çok şeyi arkada bırakmak zorunda kalırız.…

Read more

Süresiz Nafaka Kul Hakkıdır

Son 10 yıldır hızla artan boşanmalar, beraberinde süresiz nafaka sorununu gündeme getiriyor. Pek çok aile, dahası eski  eş (koca) bu problemlerle cebelleşiyor. Bana gelen şikayetleri dikkate alıp yazma gereği gördüm. Sevgili okuyucularım, lütfen yazdıklarım yanlış yere çekilmesin. Bir toplum bilimci olarak problemlere objektif yaklaşma yolunu tercih ediyorum. Yani adil olmaya çalışıyorum. Belki bir kadın olarak…

Read more

Kulluğun Büyük Sırrı: Dua

Said Nursî’nin ifadesiyle dua, kulluğun büyük bir sırrıdır; kulluğun ruhu hükmündedir. Kul, kendi aczini ve fakrını dua ile ilân eder. Biz Allah’tan isteriz, O bize cevap verir. Fakat hikmet sahibi olan Allah hikmetine göre verir. Ya istenen şeyin aynısını verir, ya da daha iyisiyle icabet eder. Tıpkı hastanın, istediği ilacı değil, farklı bir ilaç veren…

Read more

Mülke Nizam Veren Adam “Nizamülmülk”

Bir çağa damgasını vuran bir şahsiyet olan nizamül mülk Selçuklu devletinin adeta siyasi mimarı gibidir. Her büyük medeniyetin arkasında  müthiş inşa ve ıslah hareketi vardır. O inşa hareketi ve seferberliğin başında fevkalade çaba ve gayretiyle devlete nizam, millete nizamiye medreseleri inşa eden  büyük deha nizamül mülk bulunmaktadır. O islamin yıldızının parlamasi için kılıçların şakırtısı kadar…

Read more

Kalbi Çürümüşlükten Sakının

Akraba hasetliği diye bir hasetlik var. Akraba olmak, aynı kandan olmak hasetliği yok etmiyor malesef. Gerek kendimde, gerekse  çocuklarımın başarısında zaman zaman buna şahit olmuşluğum var. Sadece başarılarımızla mutsuz olmamış, aynı zamanda üzüntü ve meşakkatlerimize de içten içe sevinmişlerdir. Kimi zaman da yapılan iyi işlere engel olmak istemişlerdir. Bana düşen ise daima tüm şerden Allaha sığınmak olmuştur. Onlar…

Read more

Sabır, Başarı, Teslimiyet

“Fe dea rabbehu enni maglubun fentasir.” (Bunun üzerine Rabbine, ‘Ben yenik düştüm, bana yardım et!’ diyerek yalvardı./ Kamer Suresi 10. Ayet) İnsan sabırsızdır, hep acelecidir. Olaylar karşısında herkes dayanamaz, tahammül edemez, direnmekten, mücadeleden vazgeçer, yenik düşer. İster ki herşey anında ve istediği gibi olsun. Çoklar o yolda dökülür kalır. Bu dünya denizinde, olaylar denizinde, onca…

Read more

Doğal Afetler ve Bazı Kavimlerin Helakı

Doğal afetler, insanın yaratılışından günümüze kadar kişileri ve toplumları hep olumsuz yönde etkilemiş, hatta zaman içinde derin izleri kutsal kitaplarda ve ilk yazılı kaynaklarda dile getirilmiş, dile getirilmeye de devam etmektedir. Toplumlarda teknolojik yönden ulaşılan seviye veya edinilen olanaklar nasıl olursa olsun, insanların yeryüzünü kendi ihtirasları doğrultusunda yaşamaya devam etmesi, doğal afetlerden ve Allah’ın azabından…

Read more

GÜNÜMÜZ NESLİ VE ANNE BABALAR

Hayatın gerçeklerinden habersiz, duygusuz ve bencil bir nesil geliyor. Şehitler için gözyaşı döken kendi ana babalarını anlamıyorlar. Başkalarının çocukları için ağlamaya anlam veremiyorlar. Yanıbaşımızdaki savaşlar, acı çeken çocuklar, ölen onbinlerce insan onları hiç ilgilendirmiyor. Tüm acı gerçekleri çizgi film tadında izliyorlar ve yürekleri hiç acımıyor. Hayatlarının odağındaki tek şey eğlenmek. Eğlenemedikleri tüm zamanları kendilerine bir…

Read more

BEŞERÎ MEŞRÛİYET SEÇİMLE, İLAHÎ MEŞRÛİYET ADALETLE OLUR

“Toplumun genelinin neler döndüğünden haberi yoktur. Hatta haberi olmadığından dahi habersizdir.” (Noam Chomsky). Çünkü habersiz bırakılır, haberlerle aldatılır. Doğruyu söylediğinde de dinlemezler. O sebeple “açıklamalarla vaktini harcama; insanlar sadece duymak istediklerini duyarlar.” (Paulo Coelho). Anlamak istemeyene zorla duyuramazsın. “Uğraşma boşuna. Seni ancak gördükleri ve duydukları kadar anlayacaklar. Gördükleri de ancak kendi anladıkları kadarı olacak.” (Hz.…

Read more

HZ. YUNUS ‘UN HUTU (BALIĞI) VE HZ. İBRAHİM’in ATEŞİ

Şeyh Galip’in bir sözü var bizim halimizi anlatan “Ateş Denizinde Mumdan Gemiler” diye. Bizim bu dünya ve olaylar denizinde halimiz tam da bu. “Ateş denizinde mumdan gemiler” gibiyiz. Sahil-i selamete çıkmak çok çok zor Hele ahir zamanda günah denizleri, kibir denizleri, riya denizleri, afaki ve nefsani bütün kuşatılmışlıkla bizim benliğimizi mum gibi eritiyor ateş denizinde…

Read more

Fitnemizden İnsanlığımız İle Çıkabiliriz

Ey nefsim! “Günahlarınla Allah’a değil, ancak kendine zarar verirsin.” (Bediüzzaman Said Nursî, Habbe Risalesi, 27. İ’lem, s.229). Hz. Eyyûb aleyhisselâm’ın yüreğiyle “Rabbim zarar bana dokundu. Merhametlilerin en merhametlisi sensin.” (Enbiyâ 21:83) diye yakarışa geçtin de Rabbin merhamet göstermedi mi? İnsanlardan şikayet ediyorsun, ama sen de biliyorsun ki, sana, senin verdiğin zararı, hiç kimse veremez ve…

Read more

Bel’am bin Baûra Kimdir?

Dinini dünyaya değişenlerin bir vasfıdır Bel’amlık. Kur’anda bu vasfıyla anlatılan ama ismi zikredilmeyen bir şahıstır o. Zira bu hikayede geçen sırat-ı müstakimi kaybetmenin, yoldan çıkmanın ve dalâlete sapmanın arkasında en önemli saik dünya vâridâtları olduğudur. Nefsin hırsları, arzuları, makam, itibar ve kadın gibi sebepler insanı hangi makamda olursa olsun ayağını kaydırabilir. İşte onlardan biri de…

Read more

“ Bin derde gönülden bir duâ” yeter.

Göz kirlenince bir damla yaş! Ağız kuruyunca bir damla su! Kalp sızlayınca bir damla rahmet! Kul sıkışınca bir damla ‘duâ’ çare olur! Duâ, sözlükte çağırış anlamındadır. Istılahta ise Mevlâ’nın rızâsını kazanmak için uluhiyet kapısını çalıp ubudiyeti O’na arz etmektir. Cenâb-ı Hak, İslâmî esas ve temelleri oluşturan namaz, oruç, hac ve zekât gibi ibâdetleri emrettiği gibi,…

Read more

Bayrama Erelim

Leyali Aşr nedir bilir misiniz? Kutsal 10 gündür. Leyali Aşr; Zilhicce ayının ilk 10 gün-gecesidir. Malumunuz İslamın  beş farzıdan olan ulvi farize hac ibadeti  bu ay n 10.günü itibariyledir. Bu on günle ilgili ayet ve hadisler mevcuttur. Fecr suresinin 2. ayetinde bahsedilir. Ayrıca Hadisi şeriflerde de bahsedilmiştir. Fecr 2 de on gece ye yemin edilmiştir.…

Read more

“Sonsuzluk Sırrı” Üzerine

“Her vaktin kendi kokusu vardır. İkindi vaktinin geçip gitmesine üzülmeye ne gerek var? İkindi vaktinin kokusunun ardından, akşam vaktinin güzel kokusu gelecektir. Zamana ait bu kokular anlatıya değil, derin düşünmeye dairdir. Birbiri ardına gelecek şekilde bölünmemişlerdir. Aksine, kendi içlerinde sükut ederler.” Byung-Chul Han Kitapları çok seviyorum, okuma yazmayı öğrenir öğrenmez başladı okuma serüvenim; önce tabelaları,…

Read more

Abese Suresinden Alınacak Ders

Her ayetin sebeb-i nüzûlü olduğu üzere, Abese sûresinde geçen ayetler de İbn Ümmü Mektum olayı üzerine inmiştir. Malum hadisede Efendimiz (asm) Mekke ileri gelenleri ile görüşüyor, onları irşad etmeye çalışıyordu. O sırada yanına gelen Ümmü Mektum, her zamanki gibi bana Kur’an oku dedi. Ama o esnada Resûlullah(asm), her zaman birarada bulamayacağını düşündüğü şehrin kodamanlarıyla ilgileniyordu…

Read more

Psikolojik Açıdan Hadislerle Öfke Kontrolü

Duygular, insanın olaylar karşısındaki tepkilerini gösteren içsel yansımalardır. Başa çıkmada en çok zorlandığımız duygulardan bir tanesi ise öfke duygusudur. Öfke duygusu kontrolden çıktığında aklı örter, iradeyi devre dışı bırakır. Aklı örtülen, iradesi devre dışı bırakılan bir varlık, insanî özelliklerini kaybeder ve kendisinden korkulan bir varlığa dönüşür. Bu durum kişinin hem kendisine hem de çevresine ciddi…

Read more

Çocukların Din Eğitimi

İslam tasavvurunda insan kutsaldır, eşref-i mahlûkattır. Bu üstünlüğünü koruyabilmesi için doğum öncesinden başlayan eğitim süreciyle hazırlık gerekmektedir. Dini inançlarını tanıması, gereği gibi algılaması ve yaşantısını bu temeller üzerine bina etmesi, insan-hayat-varlık-âlem tasavvurunun dengeli bir şekilde oluşması gerekir. İnsan, hayatı boyunca kendini keşif yolculuğuna çıkar. Bu yolculukta onu yönlendirecek bilgi ve belgeleri tanıması gerekir. Tarih boyunca…

Read more

Hıdırellez ve Bahar Bayramı

Hıdırellez günü: “Aslı, Hızır ve İlyas (a.s) buluşmasıdır. Rumi 23 Nisan, Miladi 6 Mayıs’a rastlar. Şark efsanelerine göre ölümsüz sayılan peygamber Hızır’ın, kendi gibi ölümsüz olan peygamber İlyas ile buluştuğu gündür. Halk arasında bahar bayramı olarak kabul edilir.” Hıdırellezin Anlamı: Hıdırellez, “Hızır-İlyas” isimlerinin zamanla halk arasında kaynaştırılmasından meydana gelmiştir. Bilindiği gibi Hazret-i Hızır (as), Hazret-i…

Read more

Yabancı Gözüyle Türkler

İnsan zor tanır kendini. Kendi hakkında hüküm verirken ne kadar subjektifse, bir millete mensup bir kişi de milletini değerlendirirken o derece subjektiftir aslında. Diğer taraftan, şayet önyargılı değilse yedi kat yabancı, bir millet hakkında daha objektif değerlendirmelerde bulunur. İsmail Hami Danişmend’in “Garb Menbalarına Göre Türk Seciye ve Ahlâkı” adlı kitabı hiç okudunuz mu bilmiyorum. O…

Read more

Hüsnü Bayram Ağabey ile Nurlu Hatıralar

Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin (1878-1960) en yakın talebelerinden, yanındaki hizmetkârlarından, nüfûsuna aldığı manevî evladlarından ve vefatı sonrası vârislerinden birisi de Safranbolulu Hüsnü Bayram ağabeydir (1935-2020). Memleketim olan Safranbolu’lu ilk Nur Talebelerinden olması hasebiyle Hüsnü Bayram ağabeyi hemşehrim bir Nur Ağabeyi olarak kendime çok yakın hissetmişimdir, onunla aynı ilçeden, aynı ilden olmakla iftihar etmişimdir. Nitekim…

Read more

İMAN/ TEVHİD/ TESLİM /TEVEKKÜL

“Endişe, kaygı, korku insanî bir özellik ve fıtratın gereğidir. İfratı da tefriti de dengeyi bozar.. “Onlar iman etmiyorlar diye  neredeyse kendini helak edeceksin” (Şuara suresi 3) ayeti Hz. Peygamberin beldesindeki insanların, bazı akrabalarının, tanıdıklarının, kimi arkadaşlarının onca çaba, uğraş, dualarına rağmen iman etmemesi neticesinde kendini helak etme derecesine düştüğünü gösteriyor. Aynı tür kaygıları diğer peygamberlerde…

Read more

AHLAKÇA EN GÜZEL İNSAN OLAN EFENDİMİZ’İN (s.a.v.) VELADETİ

Nitekim Cenab-ı Hak, bir ayette mealen şöyle buyurmaktadır: “Hiç şüphesiz sen pek yüksek bir ahlâk üzeresin!” (Kalem, 68-4) Hz. Muhammed (asm) son semavi din olan ve hükmü kıyamete kadar geçerli olacak İslam dinini getirdiği ve bundan sonra da herhangi bir din ve şeriat gelmeyeceği için , o da peygamberlerin sonuncusu olmuştur. Ondan sonra resul ve…

Read more

ŞEREFLİ İNSANIN SÜSÜ : ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK

“Daima alçak gönüllü ol, şerefli insanların süsü budur.” (Ferîdüddin Attâr) Kibir, insanın şuurunu kapatan en büyük engellerden biri. Şeytanın, Allah’a isyanına sebep olan karakter özelliğidir kibir ve insanı Allah korkusundan uzaklaştırır, vicdanî hassasiyeti zayıflatır. Bu duygu, şeytanın lânetlenmesine, kovulmasına ve cehennem azabına müstahak olmasına sebep olmuştur. Büyüklenme ve kibir, insanı dünyada ve ahirette çok büyük…

Read more

ÇAĞI OKUMAK

Her şeyden önce inançla dirilmiş, ilahi gaye ile donanmış bir insanın kendi çağını okuması gerekir. Zira her devrin şartları  ve özellikleri apayrıdır. Buna göre milletlerin algıları ve kabulleri de farklıdır. Her devirde ayrı bir  nebi, her asırda ayrı bir kitap gelmesindeki hikmetlerden biri de bu olabilir. Gelen uyarıcı zamanın bozuk düşünce,  inanç ve tutumlarını değiştirmeye…

Read more

HÜSNÜ BAYRAM AĞABEY: HÂLİ, VEKÂLETİ VE SİYASETİ

Hüsnü Bayramoğlu Ağabeyin vefatının sene-i devriyesi münasebetiyle yanında, yakınında olmakla gördüğüm bazı ahval ve evsafını duaya vesile olması niyetiyle arz ediyorum. Bu niyetle birlikte sabahtan akşama kadar bu zat-ı nuraniyi tavsif ve tarif etsem necip Üstadımızın “evladım” iltifatının yerini tutamayacağı da aşikardır. Evvela; Hüsnü Ağabey Hz. Üstadımızın ismini ilk duyduğu, Risaleleri ilk yazmaya başladığı 1942…

Read more

RAMAZAN KÜLTÜRÜ VE ORUCUN PSİKOLOJİK ETKİSİ

Bin yıldan hayırlı olan, gönülleri iman ile dolduran, küsleri barıştıran, ayrılığı birleştiren, doğudan batıya bütün müminleri bir araya getiren, bereketi artıran, kardeşliği pekiştiren, cömertliği öğreten mübarek Ramazan ayına şükürler olsun ki kavuştuk. Merhaba ey kutlu ay, gönüllere merhamet ve sevinç dolduran ay, merhaba. Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cennet olan bu ay, müminlerin kurtuluş ayıdır.…

Read more

DEPREMDE ÎSÂR HASLETİ

Sözlükte: İsar, diğergâmlık, sahabe mesleği olan  ulvi bir duygu, yüksek bir haslet ve insanlar arasındaki sevgi ve saygı, merhamet, şefkat, kardeşliğin bir tezahürü. Cömertliğin bir üst derecesi herhangi bir din kardeşini kendi ihtiyacı olsa da nefsine tercih etme duygusu. Sözün özü: İsar makamda, malda, mansıpta, dinî ve dünyevî lezzetlerde insanın Allâh’ın rızasını hedefleyerek yekdiğerini tercih…

Read more

YAŞADIĞINIZ GİBİ ÖLÜRSÜNÜZ!

Hem bir müjde, hem bir ikaz bu nebevî beyan. İlk kez duyduğumda kalbimi titreten… İnsanın ölümü yaşantısının mührüdür; işbu yüzden hüsn-ü hâtime dilemiş erenler. Hüsnü hâtimeyi ilk kez mürşidimden duymuştum. “Hüsün” güzel, “hâtime” ise son demek; yani güzel son. Hasaneyn efendilerimizin isimleri de aynı kökten. Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan. Hüsnün asıl sahibi Hz. Allah…

Read more

M. Said Özdemir Ağabey İle Nurlu Hatıralar

Üstad Bediüzzaman Said Nursî’nin ve Risale-i Nur’un Vâris-i Vekili M. SAİD ÖZDEMİR AĞABEY İLE NURLU HATIRALAR Dr. Musa Hub SAİD ÖZDEMİR VE SERGÜZEŞT-İ HAYATI Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerini (1878-1960) ile Üçüncü Said devresinde (1949-1960) Isparta’daki şimdi müze olan evde ziyaret edip ona talebe olan (1953) ve geri kalan 63 yıllık ömrünü Bediüzzaman’ın vârisi, vekili…

Read more

İdeallerle Donanmış Genç Özlemi

İDEALLERLE DONANMIŞ GENÇ ÖZLEMİ Prof.Dr. Ahmet Albayrak “Büyük insanların idealleri, sıradan insanların ise hevesleri vardır.” W. Irving İnsanın kişilik yapılanması, örnek aldığı modellerle kurduğu özdeşleşme ile çocukluk döneminde oluşmağa başlamaktadır. Gencin olgunlaşması, ruhsal açıdan gelişimi ve benlik bütünlüğüne kavuşması, gençlik dönemindeki çevre şartlarının yeterliliği ve aldığı eğitim ve öğretimin kendi kişisel gelişimine uygun olmasına bağlıdır.…

Read more

Yetkin İnsan

YETKİN İNSAN Ali Osman POLAT Orijinal ismi “Det Perfekte Menneske” olan 1967 yapımı Jorgen Leth imzali “Perfect Human (Kusursuz İnsan)” belgeselini bilmiyorum izlediniz mi? Filmde kısaca, insan (kadın – erkek) ve bu iki cinsin davranışları mercek altına alınarak incelenip sorgulanıyor.. Yaklaşık 12 dakikalık kısa bir film olan “Kusursuz İnsan”ı seyrederken Batı’nın ve Doğu’nun insana bakış…

Read more