
Bir hadiste şöyle denmiştir: “Başı besmele olan dua reddolunmaz.”
Üstad Bediüzzaman “Sözler” kitabında 1. Söz’de ; “Bismillâh her hayrın başıdır. Biz dahi başta ona başlarız. Bil, ey nefsim, şu mübarek kelime, İslâm nişanı olduğu gibi, bütün mevcudâtın lisan-ı hâl ile vird-i zebânıdır. Bismillâh ne büyük, tükenmez bir kuvvet, ne çok, bitmez bir bereket olduğunu anlamak istersen, şu temsîlî hikâyeciğe bak, dinle.” diye başlar ve besmelenin önemine dair anlatımlarda bulunur. Her “HAYIR” işimize besmele çekerek başlamak bir adet haline gelmiştir.. Yeni nesil biraz bunu ihmal etse de eskiler, dindarlar, dindar olmayan herkes işe başlarken, arabaya binerken, evden çıkarken, yemeğe başlarken, iş yerini açarken vb mutlaka Besmele ile başlar. Besmelesiz işe başlamak bir şey yapmak adeta o işin hayırsız bir sonuç vereceği itikadı inancı ile mutlaka Besmele söylenir/ söylenirdi. Ama yeni nesiller bu konuyu maalesef ihmal ediyor.. Yüce Kitabımız Kur’an’ın bütün sureleri (1 tanesi hariç) hepsi Besmele ile başlar.. İbadetlerimizin hepsinin başlangıcı Besmele ile başlar..
Üstad Bediüzzaman besmele “bütün mevcudâtın lisan-ı hâl ile vird-i zebanıdır” yani zerrattan, atomlardan, moleküllerden bütün galaktik sistemlere bütün alemlerdeki tüm varlıklara kadar bütün oluşum ver mürekkebata, onların hallerine, değişimlerine anlarına, saliselerindeki titreşimlerine kadar hepsinin lisan-ı hal ile, hal dili ile sürekli söyledikleri virddir diyor yani Besmele, Allah’ın adı bütün varlığın bütün en küçük anlarına kadarki zikirleridir, sesleridir, titreşimleridir diyor.. Besmeleyi bir işe başlarken söylediğimizde bu ruhla bütün varlığın dili ile bütün zerratın dili ile oluşları halleri ile, Allah’ın ilmindeki bütün oluşlarla birlikte zamandan soyutlanarak söylediğimizde o küçük Besmele Kozmik bir anahtara dönüşür söyleyişe göre belki bir ism-i azam etkisine kavuşur.. Allah o şuuru bize versin inşaalah. Ve üstad Bediüzzaman yine “Bismillâh ne büyük, tükenmez bir KUVVET, ne çok, bitmez bir BEREKET olduğunu anlamak istersen” derken önemli ve veciz bir açılım yapıyor anlayıp idrak edene yani hem BÜYÜK ve TÜKENMEZ bir KUVVET diyor yani bunun tesiri de yine kişinin ruh haleti ve söyleyişteki tefekkürüne teslimiyetine, algısına bağlı olarak tesirini hissettirecektir..
Bu sırrı bulan zaten başka sırra ihtiyaç duymaz zaten her şeyin kapıları açılır mana aleminden sökün eder, çağrışımlarla sökün eder maddi manevi lütuflarla sökün eder.. Allah o idrakle söylemeyi nasib etsin inşallah ve yine ne BÜYÜK BİR BİTMEZ BEREKET olduğunu da vurguluyor ki bu vurgu da anlayana ciltler dolusu sırları fısıldıyor.. Kişi bu sırrın peşine düşmeli.. Maddi ve manevi hangi bereketlere kapı açacaktır onu kalb-i selim ile araştırsın mutlaka bulacaktır.. Kuru kuruya Bismillah demelerin etkisi tesiri elbette sönük kalacaktır.. Detay açılımları idrak için Risale-i Nur’daki 1. Söz mutlaka hissederek yavaş yavaş sindire sindire okunmalıdır okudum geçtim, yüzlerce kez okudum bitirdim demekle o sırlar açılmaz, idrak olunmaz.. Hissedeceksin, teslim olacaksın aksi kapılar açılmaz… 1. Söz binler kez okunmuş